Kræftrelateret træthed

MIN BAGGRUND FOR VALG AF SPECIALE

Mit speciale er behandling af senfølger efter endt kræftbehandling og herunder kræftrelateret træthed.

Mit afgangsprojekt på akupunkturuddannelsen omhandlede behandling af Kræftrelateret træthed, og siden har jeg arbejdet indgående med det. Kræftbehandling har altid haft min interesse og mit afgangsprojekt som sygeplejerske i 1996 handlede om behandling af patienter med lungekræft i deres sidste tid. 

Kræftrelateret træthed – også kaldet fatigue – er en overvældende fysisk og psykisk udmattelse, som ikke kan forklares af de aktiviteter, du laver. Selv mindre gøremål kan give en voldsom udmattelse. Det kan være vanskeligt at koncentrere sig, og det kan være svært at tænke og tale klart. Du kan også have svært ved at udføre dine gøremål i det samme tempo, som du plejer.

HVORDAN TRÆTHEDEN KAN PÅVIRKE DIN HVERDAG

Trætheden kan derfor have stor indvirkning på hverdagen. Ting, du før har klaret som en naturlig del af hverdagen, som f.eks. at gå i bad eller tømme opvaskemaskinen, kan nu tappe al din energi. Du kan også døje med nedsat hukommelse, nedsat livsglæde og alt virker uoverskueligt. Fælles for langt de fleste er følelsen af at være overladt til sig selv med senfølgerne samt at føle sig ‘forkert’, fordi man ikke er taknemmelig for livet og bare tager sig sammen. Når man får kræftdiagnosen, er der fuld fokus på behandlingsforløbet. Behandlingen skal bare overstås, så kan man komme tilbage til sit gamle liv før kræften, men sådan ender det sjældent.

Nogle gange får man at vide, at det hjælper på fatigue at motionere, men det er ikke altid tilfældet. Hvis man har nok energi, men den er blokeret, vil man få mere energi af at motionere, men hvis man mangler energi, vil man blive mere udmattet af at motionere, så det er ikke alle, der har gavn af at motionere.

SÅDAN FOREGÅR EN BEHANDLING

Mine behandlinger retter sig mod den fysiske træthed, men endnu mere mod den psykiske. I kinesisk medicin hænger psyke og fysik uløseligt sammen, så det handler om at behandle begge dele. Til den første konsultation er der afsat 1 1/2 time, så vi har god tid til at snakke, og du får en behandling – til de efterfølgende gange er der afsat 1 time. Til hver behandling udfylder du et skema, der beskriver din træthed, og så tæller jeg point sammen, så vi sammen kan følge, hvordan behandlingen virker. Jeg tilpasser behandlingen til, hvordan du har det, så du får det optimale ud af hver behandling. I takt med, at du får det bedre og oplever mindre træthed, vil du også opleve, at mange andre ting ‘falder på plads’. Mange oplever, at deres andre senfølger som eksempelvis føleforstyrrelser, hedeture, søvnproblemer, og nedsat hukommelse, reduceres.