Jeg har ferielukket fra lørdag den 13. juli og og med mandag den 5. august 2024. God sommer :-)

Træthed

Træthed kan skyldes mange ting, og man skal selvfølgelig altid være opmærksom på alvorlige sygdomme såsom kræft, diabetes, hjertelidelser, luftvejssygdomme mm, hvis man er meget træt igennem længere tid.

I kinesisk medicin kan der være flere typer af træthed, men overordnet kan trætheden skyldes en blokering af energien eller et underskud af energi.

Hvis man har en blokering af energien, har man energi nok, men det er blokeret og kan ikke flyde frit i kroppen, og man vil opleve træthed. Energien kan være blokeret af forskellige følelser som ikke kommer til udtryk – eksempelvis vrede, frustration, irritation og sorg. Den form for træthed bliver mindre af, at man bevæger sig, for idet man har energi nok, bevæger man selv energien, når man for eksempel går en tur. Den træthed vil jeg behandle med nåle, hvor jeg cirkulerer energien med nåle og styrer den til at flyde frit.

Hvis man har for lidt energi vil man modsat opleve, at man bliver mere træt, efter man har bevæget sig. For de personer kan det være frustrerende at få at vide, at man bare skal bevæge sig og dyrke motion, for de oplever, at det er en byrde, og at det gør dem mere trætte. Her er det vigtigt at mærke efter, hvordan man har det, og ikke overforbruge sig selv og sin energi. Hvis man er i underskud af energi og deraf træt, vil jeg arbejde med kinesisk bynke, som også kaldes moxa, som tilfører energi til kroppen. Ligeledes er det vigtigt at tage en lur på 20-30 minutter, når man er træt, så man ikke overforbruger sig selv og bliver overtræt hen på eftermiddagen eller om aftenen.

Mange bliver også mere trætte om vinteren i den mørke tid. Det er helt naturligt og er en del af årstidernes skiften. I kinesisk medicin arbejder man med de 5 elementer – Vand, Træ, Ild, Jord og Metal – som også findes i Feng Shui. Til hvert element hører en årstid, og vinteren er Vand elementet. Det er en meget stillestående energi, hvor naturen sparer på kræfterne og gør sig klar til at springe ud og blomstre, når det bliver forår. For os mennesker fungerer det princippet på samme måde, men vi respekterer det ikke, idet vi oftest fortsætter med vores aktiviteter og gøremål med uændret fart. Hvis vi skal lytte mere til os selv, skal vi tage den med ro i de mørke vintermåneder og lade op til et nyt forår. Det er godt for kroppen at krybe i ly og hygge sig med stearinlys og en god bog. Det er også derfor, det kan være så svært at overholde sine nytårsforsætter – januar er slet ikke en måned til store forandringer 🙂